MELİKGAZİ’DE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE KURUM ARŞİVİ BİRLEŞTİRİLDİ
02 Ekim 2023

Melikgazi Belediyesi’nden bir ilk daha…

MELİKGAZİ’DE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE KURUM ARŞİVİ BİRLEŞTİRİLDİ

Yenilikçi birçok çalışmaya imza atan Melikgazi Belediyesi, Türkiye'de öncü bir proje başlatarak coğrafi bilgi sistemleriyle 25 milyon arşiv dokümanını birleştirdi.

Coğrafi Bilgi Sistemlerinin belediye işlerinde hızlı, etkin ve verimli olmak için kullanıldığını söyleyen Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, “Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), yeryüzüne ait bilgileri belirli bir amaca yönelik olarak toplama, bilgisayar ortamında depolama, güncelleştirme, kontrol etme, analiz etme ve görüntüleme gibi işlemlere olanak sağlayan bir karar destek sistemidir. Biz de Melikgazi olarak arşivimizi güncel tutabilmek, bilgi alışverişi yapabilmek, mevcut verilere hızlıca ulaşabilmek, etkin, verimli ve çağdaş bir çalışma politikası izleyebilmek amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanıyoruz. CBS ile 25 milyon arşiv dokümanını coğrafi olarak sınıflandırmış, kurum imar parselleri üzerinden coğrafi bilgi sistemleri ile entegre ederek birimlerimizin ve vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. Böylece belirtilen bir parsel üzerinden parselle ilgili yazışmalara, kararlara, projelere ulaşım sağlanabiliyor. ArcGIS platformu ile GeoDI platformu kullanılarak geliştirilen yapıda tüm kodlar Belediyemiz bünyesinde bulunan Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü Yazılım Birimi tarafından geliştirildi. Mesai arkadaşlarımızın özverili çalışmaları sonucunda sıfır maliyetle bu yapı kuruldu. Geliştirilen kodlar sayesinde herhangi bir parselle ilgili metin, kişi, nitelik (kişisel veri, parasal veri, kurum sözlüğü) verileri kullanılarak arama ve sorgulama yapılabiliyor. Türkiye'de ilk olacak ve işimizi kolaylaştıracak bu projede emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim.” dedi.